Palio Buzuki - görög együttes

 
1972-t írunk, amikor a Magyarországra emigrált görögök vezetősége elhatározta, hogy az idetelepült görögök, nemzetük nyelvét, hagyományait, népszokásait szervezett formában gyakorolják, használják tovább, ezért feladataik között tűzték ki célul, hogy többek között létrehoznak egy tánccsoport ill. énekkar mellett egy zenei együttest is, mely a görög rendezvényeken a zenét szolgáltatja. Megalakul a BUZUKI együttes, mely abban az időben egyedülálló volt Magyarországon. Kiváló zenészek alkották az együttest, akiket hasonlóan kiváló tanárok tanítottak a görög zene elsajátítására. Sikert sikerre halmozva járták az országot, különböző rendezvényeken vettek részt.

Bevezették Magyarországon a görög táncház mozgalmat, részt vettek a Szófiában megtartott VIT-en, minden évben visszatérő meghívottak voltak a Szelidi-tói fesztiválokon, ami nagyon keveseknek adatott meg. Talán legnagyobb sikerük mégis magyar vonatkozású volt: a Nemzeti Színházban megtartott, KISZ IX. Kongresszusának díszelőadásán felkérték az együttest, hogy a Zorba a görög című Theodorakis szerzeményt játsszák el országnak-világnak, mialatt a kor legnagyobb színészei hamisítatlan görög stílusban mindezt el is táncolták. Az előadást a Magyar Televízió élőben közvetítette, ami akkoriban nagyon nagy dolog volt.
Mint minden jónak, egyszer ennek is vége lett. A 80-as évek végén egy páran az együttes tagjai közül visszatelepültek az anyaországba, illetve volt, akit más felé sodort az élet, csupán ketten maradtak meg az együttesből hírmondónak, így szép lassan az együttes megszűnt.........
........volna, ha pár évnyi szünet után nem dönt úgy a két hírmondó (SIDIROPOULOS és SERTARIDIS), hogy ők bizony újra megalakítják az együttest és 1995-ben újjászervezik a PALIO BUZUKI együttest, melynek nevével emléket kívántak állítani a régi társaiknak az új tagokkal,és új hangszerekkel kiegészülve. Ezidőtájt nagyon sok zenész megfordult a zenekarban, mindig keresvén az ideális felállást a zenei repertoárjukhoz. Ismét elszáll egy pár év, mire 2004-ben megtalálják azt a felállást, amit ma is úgy hívunk, hogy PALIO BUZUKI együttes.
Nagy elánnal vetjük bele magunkat a közös munkába és nagyon gyorsan elsajátítjuk mindazt, amit a régi illetve mai görög zenének hívunk. Köszönhető mindez annak, hogy valamennyiünk múltjában kiemelkedő helyet foglal el a görög zene iránti kötődés. Műfajunk a görög népzene illetve a népzenei alapokra épülő görög zeneművek előadása. E műfaj klasszikus hangszereire ( buzukira , gitárra, tuberlekire , harmonikára, klarinétra, énekre) kialakítottunk egy stílushű hangzásvilágot. Hangszerelésünk a görög autentikus hangszerekre épül, lehetővé téve, hogy ezáltal repertoárunk minden görög zenei stílust magába foglaljon. Előadásunkban megtalálható a tradicionális taverna zenétől Görögország minden tájegységének népzenéjén át a mai lüktető pörgős slágerekig minden. Kuriózumként zenénkben különböző balkáni országok (szerb, macedón, bolgár, török, izraeli) dallamai rendszeresen előfordulnak.
Az együttes tagjai mind görög származásúak vagy görög kötődésűek. Tagjaink között van egy igazi kuriózum Varvara személyében, aki buzukin játszik. Ez egy igazán ritkaságszámba menő jelenség, hiszen a buzuki egy eredetileg kimondottan férfiak által használt hangszer. Koncertjeinken próbáljuk megszerettetni a balkáni zenevilágot itthon és külföldön egyaránt. Fellépéseink fesztiválokon, különböző zenei rendezvényeken, falunapokon, éttermekben, esküvőkön mindig nagy sikert, maradandó élményt jelentenek mindenkinek.
A hazai média szívesen látott vendégei vagyunk. Sok televíziós felvételen vagyunk túl ( MAGYAR TELEVÍZIÓ , DUNA TV, VÁROSI TV – k). Legnagyobb sikerünknek a 2009.09.29.-ei koncertünk tekinthető, amikor is az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy felkértek, lépjünk fel DEMIS ROUSSOS előzenekaraként a Papp László Budapest Sportarénában. Több ezer néző előtt osztatlan sikert arattunk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a világsztár különös invitálása, hogy az együttes pár tagja szerepeljen az ő produkciójában is. Fellépéseinket, koncertjeinket hamisítatlan mediterrán hangulat, vidám, felszabadult zene jellemzi.
Nagyon sok fellépésre kapunk meghívást és mindezeknek igyekszünk is eleget tenni. Az együttes működését Budaörs Város Görög Kisebbségi Önkormányzata támogatja, ezáltal szinte minden évben lehetőség nyílik valamelyik testvérváros által szervezett rendezvényen szerepelni. (Görögország, Szlovákia, Ausztria).
Egyszer egy görögországi fellépésünkön odajött hozzánk egy idős bácsika és könnyes szemekkel ezt mondta........ „ bár távol élünk az őshazától, de az látszik rajtunk, hogy az eredetünket soha nem felejtjük, és ereinkben görög vér csörgedezik.
 

Ajánlatkérés

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni kérjük töltse ki az itt található űrlapot:

Kiemelt médiatámogatók

Copyright 2016 sztarparty.hu Minden jog fenntartva!

webáruház készítés: 24works